Charakterizace nových biokatalyzátorů z psychrofilních a termofilních bakterií - Chrást, Lukáš, 1987- (2012)
Halogenalkandehalogenasy (EC 3.8.1.5) katalyzují hydrolytickou konverzi helogenovaných alifatických uhlovodíků na odpovídající alkohol a halogenidový iont. Od izolace a charakterizace prvního enzymu z této rodiny byly halogenalkandehalogenasy detailně studovány kvůli jejich aplikačnímu potenciálu v biokatalýze, monitorování environmentálních polutantů v životním prostředí a biodegradaci toxických sloučenin. Izolace nových enzymů zajímá enzymology i společnosti hledající vhodné biokatalyzátory pro biotechnologické a farmaceutické aplikace. Extremofilní organizmy nabízejí možnosti objevení enzymu s unikátními vlastnostmi. Tato diplomová práce se zabývá klonováním, expresí, purifikací a biochemickou charakterizací nové halogenalkandehalogenasy DmxA izolované z psychrofilní bakterie Marinobacter sp. ELB17. Syntetický gen re_dmxA byl překlonován do expresního vektoru pET21b. DmxA byla exprimována v buňkách Escherichia coli BL21(DE3) a purifikována pomocí metaloafinitní chromatografie.