Vliv povrchové hydrofobicity klinicky významných mikroorganizmů na adhezi k umělým povrchům - Javůrek, Jakub (2012)
Povrchová hydrofobicita a volná povrchová energie adhezního povrchu určuje schopnost mikroorganismů na tento povrch adherovat a tvořit zde biofilm. A naopak, tato adheze je také ovlivněna povrchovou hydrofobicitou samotného mikroorganismu. Sledování vlastností adhezního povrchu i povrchu mikroba umožní posoudit míru adheze a také tvorby biofilmu, protože tvorba biofilmu je podmíněna adhezí mikroorganizmu na příslušný povrch. V první fázi adheze se uplatňují zejména fyzikálně-chemické interakce, včetně hydrofobních interakcí. Tyto síly se podílejí i na dalším formování biofilmu a soudržnosti biofilmové vrstvy. Řada prací dokládá souvislost mezi hydrofobitou a schopností adherovat na epitelie či umělé povrchy a s tím související vyšší virulencí.