Druhová determinace streptokoků molekulárně-biologickými metodami u pacientů s infekční endokarditidou - Kubasová, Tereza (2012)
Infekční endokarditida (IE) je vzácné, život ohrožující infekční onemocnění endokardu. Ačkoliv jsou streptokoky druhou nejčastější příčinou IE, standardní metody druhové identifikace streptokoků a jejich nutričních variant nejsou dostačující. Výskyt streptokokových IE může být navíc v důsledku antibiotické terapie standardními kultivačními metodami podhodnocen. Spektrum deklarovaných druhů streptokoků způsobujících IE v České republice proto může být zkreslené. Vhodnou alternativou stanovení etiologie IE se jeví molekulárně-biologické metody, které umožňují přímý záchyt DNA patogenního agens bez nutnosti jeho kultivace. Cílem této diplomové práce bylo nalezení vhodné variabilní oblasti genu 16S rDNA, která by umožnila druhové rozlišení klinicky významných streptokoků. V práci byly porovnány sekvence tohoto genu u 32 druhů streptokoků a jim příbuzných bakterií. Jako nejvhodnější oblasti pro druhové rozlišení byly prokázány variabilní oblasti V2-V6.