Využití kvasinek při studiu proteinových komplexů - Nováková, Markéta (2012)
Kvasinky slouží jako užitečný modelový organizmus pro studium proteinů a jejich interakcí. Proteinový komplex Smc5/6 je důležitý při opravě poškozené DNA. Je konzervován u všech eukaryot. Náplní této diplomové práce byla příprava a charakterizace čtyř mutantů podjednotky Nse3 kvasinkového komplexu Smc5/6 (druhu Schizosaccharomyces pombe). Všechny mutanty byly citlivé k hydroxymočovině a některé byly citlivé i k dalším faktorům poškozujícím DNA. Nejcitlivější z mutantů byl suprimován genem Brc1 a byl synteticky letální s alelou smc6-X. Žádná z mutací neovlivňovala interakci proteinu Nse3 s jeho vazebnými partnery v Smc5/6 komplexu. Všechny čtyři mutace se nacházejí na povrchu proteinu Nse3 na winged-helix doméně, která je typická pro DNA vazebné proteiny. Dá se předpokládat, že se tyto aminokyseliny podílejí na vazbě komplexu Smc5/6 k DNA.