Izolace a charakterizace mutant polyvalentního stafylokokového bakteriofága účinných proti methicilin-rezistentním kmenům Staphylococcus aureus - Otradovcová, Lenka (2012)
Staphylococcus aureus je oportunní patogen, který se u části populace vyskytuje jako běžný kolonizátor nosní sliznice. Problém představuje jeho zvyšující se rezistence na používaná antibiotika, zejména meticilin. Tyto meticilin-rezistentní kmeny, jež jsou zvláště aktuálním problémem v nemocničním prostředí, mohou způsobovat až fatálně probíhající infekce. Proto je zájem o nalezení alternativního způsobu léčby těchto infekcí a jako jedna z perspektivních možností se jeví fágová terapie. Terapeutické využití bakteriofágů přináší oproti antibiotikům řadu výhod, jako například malou pravděpodobnost vzniku rezistence. Výzkum bakteriofágů začal již počátkem minulého století, záhy ale utichl díky objevu antibiotik, která se začala masově rozmáhat. V poslední době se zájem o tuto problematiku opět obnovuje z důvodu vzrůstající rezistence na antibiotika.