Geny rezistence a plazmidy u izolátů E. coli rezistentních k fluorochinolonům - Purgertová, Michaela (2012)
V této diplomové práci se věnuji souboru 17 kmenů Escherichia coli, které byly izolovány z výtoku čistírny odpadních vod. Izoláty byly rezistentní k fluorochinolonům, beta-laktamům, ale i řadě jiných antibiotik. Chinolony jsou syntetická antibiotika, která jsou často používána v humánní medicíně pro léčbu močových infekcí způsobených gramnegativními bakteriemi. Rezistence k chinolonům vzniká především mutací v enzymech topoizomeráze IV a DNA gyráze, ale byly objeveny i plazmidově kódované geny rezistence. Čistící proces tedy není dostatečný pro odstranění některých bakteriálních kmenů ze splašků a dokonce mu odolávají i některé druhy antibiotik. Rezistentní bakterie i antibiotika se proto s přečištěnou vodou mohou šířit do povrchových i podzemních vod a půdy. U dvou kmenů byl prokázán přenos plazmidů s geny rezistence k fluorochinolonům konjugací do recipientních kmenů.