Migrace netopýrů podél řeky Svratky - Rezková, Veronika (2012)
Řada druhů netopýrů mírného pásma pravidelně migruje mezi svými letními a zimními úkryty, aby se vyhnuli nepříznivým podmínkám v zimním období. Vzdálenosti, které musí překonat, mohou někdy přesahovat i 1000 km. Velký zájem o problematiku migrací vzniká také kvůli častým úhynům netopýrů na komunikačních sítích nebo větrných elektrárnách. Doposud existuje jen málo informací o migračních trasách netopýrů. V této práci byla studována možnost využití údolí řeky Svratky v blízkosti Brna jako možného navigačního koridoru. Průzkum byl prováděn pomocí akustických detektorů od konce března do poloviny listopadu 2011. Letová aktivita byla vyhodnocena u osmi druhů. Nejvyšších hodnot dosahovala na jaře (duben, květen), během podzimu se, na rozdíl od předpokladů, držela na nízké úrovni. Nejvyšší aktivitu vykazovaly druhy Myotis daubentonii, Pipistrellus pipistrellus, Pipistrellus nathusii, Pipistrellus pygmaeus, Nyctalus noctula a Eptesicus serotinus, vzácnější pak byly Nyctalus leisleri a Hypsugo savii. Dále byly zjišťovány rozdíly aktivity v jednotlivých částech nocí. Vrchol aktivity spadal do první poloviny noci, a to u všech sledovaných druhů. Je tedy zřejmé, že koryto řeky je využíváno netopýry během jejich dálkových přeletů.