Barva očí brněnských vysokoškoláků - Švábová, Veronika (2012)
V diplomové práci se věnuji barvě a struktuře lidské duhovky (iris). V první části popisuji její anatomickou stavbu, pigmentaci a funkci. Dále se zabývám heterochromií, genetikou a různými způsoby klasifikace odstínů barvy duhovky. Rozebírám vliv onemocnění iris na její zbarvení. Zjišťovala jsem barvu a strukturu očí brněnských vysokoškoláků. Poslední podobný výzkum na toto téma proběhl na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v roce 1992. V druhé části je vložena vlastní fotodokumentace různých odstínů a typů duhovek, fotografie Martinova vzorníku barvy očí, Ziegellmayerovo schéma struktury duhovky a moje výsledky, které jsem srovnávala s jinými autory. U barvy očí převažuje modrá, pak melírovaná (hnědá s modrou), hnědá a nakonec zelená. U koncentrické struktury převládá typ 1 a 2, u kryptovité je více než polovina probandů bez krypt, u zbylých převažuje typ 1. U paprsčité struktury je až 80 % studentů bez paprsků, u ostatních je nejvíce zastoupen typ 4.