Elektrorecepce a elektrogeneze u vodních obratlovců. - Kropáčková, Lucie, 1980- (2012)
Tento text pojednává o problematice vnímání a případné tvorbě a zpětném vnímání elektrického pole v rámci skupin vodních obratlovců. Zabývá se tedy skupinami živočichů disponujícími schopnostmi elektrorecepce (pasivní i aktivní) a elektrogeneze. Poskytuje informace o výkonných orgánech elektrorecepce i elektrogeneze. Poměrně podrobně je pospána stavba těchto orgánů a jejich rozdělení na jednotlivé typy, podle toho, u které skupiny živočichů se vyskytují, nebo podle určitých odlišností v jejich činnosti. Práce se zabývá i neurofyziologií elektroreceptivích či elektrogenních orgánů a jejich ontogenetickým vývojem. V textu se nalézají informace o využítí elektrorecepce a elektrogeneze pro komunikaci, kde dochází ke kontaktu jedinců se stejným pohlavím (kompetice) či stejným pohlavím (doba páření, vyhledávání si partnera apod.). Dále se práce zaobírá funkcí obou schopností pro orientování se v okolí, vnímání živých a neživých objektů a jejich rozmístění. Také se zabývá jejich funkcí uplatňované v hlednání a získávání potravy, případně detekci nebezpečí ze strany predátora. V případě elektrogeneze je uveden účel tvorby slabých a silných elektrických výbojů.