Testování směsných nebo sekvenčně aplikovaných fungicidů na růst orchideoidních mykorhizních hub in vitro - Šteslová, Michaela (2012)
Studium funkcí orchideoidní mykorhizy (OM) je v současné době velmi limitováno absencí vhodné metody přípravy orchidejí s potlačenou mykorhizou. Vzhledem k časové náročnosti testování využití fungicidů k potlačení OM jejich aplikací přímo k hostitelským rostlinám znamená využití in vitro testování výrazné usnadnění. Ve své bakalářské práci jsem pozorovala četný vznik kmenů rezistentních ke karbendazimu (karb) a propikonazolu (prop), které v počátečních fázích byly velmi účinné. Studium vlastností těchto kmenů, stejně tak jako možnosti zamezení vzniku rezistence sekvenční nebo simultánní aplikací karb a prop byly cíli mé diplomové práce. Ověřila jsem rezistenci OM houby z rodu Epulorhiza jak vůči karb, tak i prop. Zjistila jsem, že při kultivaci kmene rezistentního ke karb na médiu bez tohoto fungicidu dochází po několika týdnech k nárůstu mycelia, které tuto rezistenci ztratilo. Potvrdila jsem synergistický efekt sekvenční i simultánní aplikace karb a prop. Oba tyto postupy tedy lze doporučit pro další testování vedoucí k přípravě orchidejí s potlačenou mykorhizou.