Vliv fenofáze orchidejí na úspěšnost izolace jejich mykorhizních hub - Krausová, Zuzana; Baláž, Milan, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Orchideoidní mykorhiza (OM) je pro orchideje obligátní symbiotická asociace, bez níž nejsou schopny v přírodě vyklíčit a prodělat svůj životní cyklus. V posledním desetiletí nabyly na významu molekulárně-biologické determinace těchto hub, s jejichž pomocí bylo podstatně rozšířeno spektrum taxonů hub schopných OM vytvářet. Cílem mé práce bylo s ohledem na fenofázi hostitelské rostliny vyizolovat a charakterizovat OM houby. Vzhledem k nedostatku rostlin nebylo možné splnit cíl zjištění vlivu fenofáze na úspěšnost izolace. Izolace s pomocí metody sterilních kořenových segmentů však byla úspěšná i v případě, kdy mikroskopické pozorování neprokázalo přítomnost intaktních pelotonů. Kromě OM hub rodů Rhizoctonia, Ceratobasidium a Coprinus/Coprinellus jsem získala i další izoláty, jejichž afinita k orchidejím je nejistá - taxony Cylindrocarpon a Fusarium. V práci jsou uvedeny základní morfometrické a morfologické charakteristiky těchto hub a popsány metody optimalizace izolační metody kořenových segmentů.
Orchid mycorrhiza (OM) is obligate symbiotic association of orchids, needed for their successful germination and life cycle completion in nature. Methods of molecular identification of these fungi became prevalent over last decade, and using this approach the spectrum of fungal taxa able to form OM was substantially widen. The aim of my work was to isolate OM fungi with respect to host plant phenological phase, and characterize isolates obtained. Due to a lack of orchid plants I was not able to correlate the isolation efficiency and orchid phenological phase. Using sterile root segment method, I was able to get OM isolates despite there were no intact pelotons in root cortex in some dates. The isolation yielded OM fungi from genera Rhizoctonia, Ceratobasidium and Coprinus/Coprinellus, but some other fungi with unknown affinity to orchids, Cylindrocarpon and Fusarium, were obtained as well. Basic morphometrics and morphologic characteristics of obtained fungi are given in the thesis, as well as optimization of isolation technique using root segments.
Vedoucí práce: Milan Baláž
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: mykorhizní houby; vstavačovité; mykorrhizal fungi; orchids; diplomové práce; master's theses