Eikosanoidy ve fyziologii a imunologii živočichů - Miketová, Martina (2012)
Tématem této diplomové práce zpracovávané formou rešerše je funkce eikosanoidů ve fyziologii a imunologii živočichů. V první části se zabývám postavením eikosanoidů v současném i minulém výzkumu, chemickou specifikací a biosyntézou, která je velice důležitá pro pochopení dalších vztahů i samotných účinků eikosanoidů. V další části jsou rozvedeny role eikosanoidů v imunitních reakcích s tím, že byl zjištěn jejich podíl jak na buněčné tak na humorální imunitě. Účinky eikosanoidů jsou v tomto směru opravdu velice komplexní, v rámci humorální imunity se zásadně podílejí například na regulaci fenoloxidázové kaskády, koagulačních reakcích nebo působí jako mediátory antioxidačních reakcí při oxidačním stresu. V buněčné imunitě zase řídí dozrávání dendritických buněk, monocytů a makrofágů a také potlačují činnost NK-buněk. Hlavní část diplomové práce je pak rozdělena do dvou kapitol, první z nich se zabývá fyziologickými funkcemi eikosanoidů u bezobratlých, z nichž na nejdůležitějších místech