Původci pneumonií - Klajblová, Kristýna (2012)
Pneumonie je zánětlivé onemocnění plic, označované také jako zápal plic. Jedná se o velmi časté onemocnění, které může skončit i smrtí pacienta. Pneumonie postihuje osoby všech věkových kategorií, nejvíce jsou však ohroženy děti, lidé starší 60 let, jedinci s oslabenou funkcí imunitního systému a lidé vystavující se určitým rizikovým faktorům. Pneumonie je možné dělit dle několika kritérií. V současné době má největší význam dělení z epidemiologického hlediska na pneumonie komunitní, získané v běžném životním prostředí, a pneumonie nozokomiální, získané během pobytu ve zdravotnickém zařízení. Původcem infekční pneumonie může být celá řada mikroorganismů, čítající bakterie, viry, mykotické organismy i parazity. Jako typický původce komunitní pneumonie je uváděn Streptococcus pneumoniae. V případech nozokomiálních pneumonií to jsou nemocniční kmeny Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus a zástupci enterobakterií.