Bakterie a nádorová onemocnění - Poupětová, Tereza (2012)
Rakovina je onemocnění způsobené nekontrolovaným množením buněk, které je ve většině případů letální. S postupem poznání v této oblasti se zjistilo, že na rozvoj rakoviny nemusí mít vliv pouze samotná DNA jedince a její fenotypový projev, ale může být ovlivněn také přítomností mikroorganizmů, a to v některých případech velmi výrazně. Zkoumání rakoviny z mikrobiologického hlediska není úplnou novinkou, ale k většímu rozvoji tohoto pohledu dochází až v posledních desetiletích v souvislosti s rozvojem molekulárně biologických metod. Práce je zaměřená na popis vlivu bakterií na rozvoj a průběh rakoviny, a to jak vlivu negativního tak pozitivního, dále na popis bakteriálních rodů a kmenů jejichž vliv byl již dobře zdokumentován, a v neposlední řadě na to jak se těchto informací dá využít při klinické léčbě rakoviny.