Biomarkers in experimental ecotoxicology - Pašková, Veronika; Hilscherová, Klára, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2012)
Do životního prostředí jsou vlivem lidské činnosti a průmyslu neustále vnášeny chemické látky. Avšak rizika pro lidské zdraví představují nejen antropogenní chemikálie, ale i sloučeniny vylučované do prostředí vodními květy sinic, jejichž růst je umocňován eutrofizací vod v důsledku intenzivní hospodářské činnosti a průmyslových aktivit. Sinice produkují sekundární metabolity, u kterých bylo prokázáno negativní působení na organismy. K hodnocení účinků a expozice chemickým látkám lze použít biochemické markery, které indikují zdravotní stav organismu a mohou být použity jako časné varovné signály narušení organismu. Dizertační práce se zabývá studiem biomarkerů expozice a účinků různých antropogenních i přírodních látek na organismy. Konkrétně je zaměřena na enzymy první a druhé fáze biotransformace (cytochrom P-450 monooxygenázu; glutation-S-transferázu), antioxidativní sloučeniny (superoxid dismutázu, katalázu, glutation peroxidázu, glutation reduktázu a glutation) a parametr oxidati
The environment is continuously loaded with chemical compounds released by urban communities and industry. Not only anthropogenic substances may pose a risk to organisms. The intensification of agricultural and industrial activities is associated with the increase of eutrophication in surface freshwater bodies supporting expansion of phytoplanktonic blooms, which can produce secondary metabolites with adverse effects on organisms. Biochemical markers can be examined to assess the exposure or the effects of toxicants. They can provide information about the health status of organisms and can be thus used as early warning signals of general or particular stress. This dissertation thesis focuses on the biomarkers of exposure and effects of various anthropogenic and natural compounds. The phase I (cytochrome P-450 monooxygenases) and II biotransformation enzymes (glutathione-S-transferases) and antioxidants (superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, glutathione reductase and g
Vedoucí práce: Klára Hilscherová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: azaareny; biologické markery; detoxifikace; embryotoxicita; obojživelníci; oxidační stres; pesticidy; polycyklické aromatické uhlovodíky; ptáci; rostliny; ryby; sinicová biomasa; amphibians; azaarenes; biological markers; birds; cyanobacterial biomass; detoxification; embryotoxicity; fishes; oxidative stress; pesticides; plants; polycyclic aromatic hydrocarbons; disertace