Určování vzdáleností dvojhvězd - Klement, Robert (2012)
Předložená práce se zabývá způsobem určování vesmírných vzdáleností pomocí zákrytových dvojhvězd. Použita je metoda 'rozmotávání spekter', tj. výpočet orbitálních parametrů spolu s rozdělením pozorovaných spekter do spekter jednotlivých složek, pomocí softwaru vyvinutého vedoucím práce. Oproti předchozím studiím jsou zde použita i spektra pořízená během zákrytu a také části spektra kontaminované mezihvězdnou látkou. Účelem je rozpracování metodiky výpočtu hodnot orbitálních a astrofyzikálních parametrů včetně vzdálenosti a rozmotání čar mezihvězdné látky. Tato metodika byla užita pro čtyři vybrané dvojhvězdy a výsledky prokázaly její přednosti