Predikce pKa s využitím QSPR modelů - Bouchal, Tomáš (2012)
Predikce hodnot disociačních konstant je oblastí, která má velký význam pro farmaceutický, chemický, biologický a enviromentání výzkum. Velmi slibnou metodikou pro predikci pKa je aplikace QSPR modelů využívajících jako deskriptory parciální atomové náboje. Cílem této práce bylo připravit QSPR modely pro různé typy molekul a nábojů a analyzovat vliv vybraných faktorů na kvalitu těchto QSPR modelů. V rámci práce byly vytvořeny tréninkové sady pro různé typy molekul (fenoly, o-benzoové kyseliny, m- a p- benzoové kyseliny, o-aniliny, m- a p-aniliny). Dále byly pro každou molekulu vypočítány náboje pomocí 27 různých metod. Pro jednotlivé typy molekul a nábojů bylo připraveno 297 různých QSPR modelů, přičemž tyto modely se rovněž lišily počty desktiptorů. Na závěr práce byla porovnána kvalita různých QSPR modelů. Bylo zjištěno, že QSPR modely využívající nábojové deskriptory jsou velmi úspěšné pro predikci pKa (více než 50% těchto modelů má R2 > 0,9). Analýzy rovněž ukázaly, které typy nábo