Srovnání produkce rekombinantních proteinů v klasickém a autoindukčním mediu - Dyčková, Michaela (2012)
Autoindukce je založena na základě schopnosti některých medií vyvolat expresi rekombinantních proteinů v E. coli. Induktorem je 1,6-allolaktosa, izomer laktosy, která je přítomna v mediu. Na rozdíl od klasických neindukčních medií není nutno přidávání IPTG či jiného induktoru, který je pro buňku často toxický. Autoindukce je přirozený proces kontrolovaný buňkami. Umožňuje pokračování jejich růstu i po indukci a nezatěžuje metabolismus. Také může napomoci sbalování některých proteinů. Proteiny testované v této práci byly vybrány z modelových organismů napadajících pacienty s cystickou fibrosou a podílejících se na vzniku aspergillosy. Byla testována jejich exprese v běžném neindukčním mediu, kde docházelo k jejich produkci do nerozpustné fáze. Cílem bylo zjistit, zda proces autoindukce těmto proteinům napomůže k expresi do rozpustné fáze. Proteiny by pak bylo možno lépe zkoumat a objasnit procesy, kterými ovlivňují výše zmíněná onemocnění.