Autofágie a charakterizace epitopů anti-ATG4A protilátek pomocí „phage display“ - Čípková, Jiřina (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje v teoretické části stručnému popisu signální kaskády autofágie a v praktické části hodnocení výsledků metod „phage display“ a PAGE/imunoblottingu s protilátkou antiAtg4A klon 3-1. Autofágie je evolučně velmi konzervovaný proces, sloužící k degradaci makromolekul i celých organel. Je iniciována nejčastěji environmentálním stresem. Autofágii lze rozdělit na autofágii zprostředkovanou chaperony, mikroautofágii a makroautofágii, z nichž nejvýznamnější je makroautofágie. Autofágie je zprostředkována produkty „AuTophaGy related“ nebo-li Atg genů, které byly poprvé popsány u kvasinek. V buňkách savců se však vyskytuje mnoho homologů těchto genů. Autofágie je velmi komplexní proces. Jeho deregulace má závažné dopady na mnohá onemocnění, včetně nádorových. Autofágie je jak tumor supresivní proces, neboť eliminuje poškozené organely, Sequestrosome 1/p62 a působí jako prevence nekrosy, ale může tumorigenezi i podporovat, když dodává špatně vyživovaným nádorovým buň