Úloha proteinu AGR2 v procesu maligní přeměny buňky - Sommerová, Lucia; Hrstka, Roman; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2012)
Medzi rodinu proteínov anterior gradient patrí i proteín AGR2, ktorého zvýšená expresia je spojená s nádorovým ochorením. Mechanizmus jeho regulácie nie je úplne objasnený, avšak na základe jeho expresie v odlišných typoch nádorov bola zistená hormonálne závislá regulácia rovnako ako cesta hormonálne nezávislá, ktorá je spúšťaná ako odpoveď na fyziologický stres bunky. Pri malígnej transformácii podlieha somatická bunka fenotypovej premene. Proteín AGR2 sa na tejto premene aktívne podieľa, inhibuje funkciu proteínu p53, potláča bunkovú apoptózu, podporuje prežitie buniek v nepriaznivých podmienkach, podporuje rast bunky, pozitívne pôsobí na metastázovanie a na vznik liekovej rezistencie. V našej práci sme sa zaoberali funkciou AGR2 v malígnej transformácii buniek. U buniek exprimujúcich AGR2 dochádza k zvýšenej bunkovej migrácii, neukotvenému rastu a necitlivosti k cytostatikám. Jedná sa o vlastnosti spojené s nádorovým fenotypom, čim sme potvrdili, že expresia AGR2 má výrazný vplyv n
The anterior gradient protein family includes protein AGR2, whose overexpression is associated with cancer. The mechanism of its regulation is not fully understood, but due to its expression in different type of tumour, two ways were described: hormone-dependent regulation and hormone independent regulation, which is triggered by physiological stress. During the malignant transformation somatic cell changes its phenotype. Protein AGR2 acts as inhibitor of protein p53, inhibits cell apoptosis, promotes cell survival during physiological stress, promotes cell growth and participates in formation of metastasis and supports the formation of drug resistance. In our work we study the function of AGR2 in the malignant transformation of cells. The cells expressing AGR2 have increased cell migration, unanchored growth and insensitivity to the cytostatic agent. These are characteristics associated with malignant phenotype, thus we have shown that expression of AGR2 has a strong influence on mali
Vedoucí práce: Roman Hrstka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: AGR2; bílkoviny; buňková migrace; endoplazmatické retikulum; maligní transformace; nádorové buňky; PDI; cancer cells; endoplasmic reticulum; proteins; bakalářské práce; bachelor's theses