Úloha proteinu AGR2 v procesu maligní přeměny buňky - Sommerová, Lucia (2012)
Medzi rodinu proteínov anterior gradient patrí i proteín AGR2, ktorého zvýšená expresia je spojená s nádorovým ochorením. Mechanizmus jeho regulácie nie je úplne objasnený, avšak na základe jeho expresie v odlišných typoch nádorov bola zistená hormonálne závislá regulácia rovnako ako cesta hormonálne nezávislá, ktorá je spúšťaná ako odpoveď na fyziologický stres bunky. Pri malígnej transformácii podlieha somatická bunka fenotypovej premene. Proteín AGR2 sa na tejto premene aktívne podieľa, inhibuje funkciu proteínu p53, potláča bunkovú apoptózu, podporuje prežitie buniek v nepriaznivých podmienkach, podporuje rast bunky, pozitívne pôsobí na metastázovanie a na vznik liekovej rezistencie. V našej práci sme sa zaoberali funkciou AGR2 v malígnej transformácii buniek. U buniek exprimujúcich AGR2 dochádza k zvýšenej bunkovej migrácii, neukotvenému rastu a necitlivosti k cytostatikám. Jedná sa o vlastnosti spojené s nádorovým fenotypom, čim sme potvrdili, že expresia AGR2 má výrazný vplyv n