Mikrobiální odstraňování amonných iontů z důlních vod - Píšťková, Karolína (2012)
V této bakalářské práci se věnuji biologickému odstraňování amonných iontů - procesu nitrifikace/denitrifikace. Náplní bakalářské práce bylo potvrzení průběhu nitrifikace a denitrifikace v retenční nádrži v Litvínově. Byly provedeny laboratorní testy vlivu teploty a množství biomasy na průběh nitrifikace a také monitorování hladiny biomasy během procesu nitrifikace. Byl také sledován vliv kyslíku na proces, jednalo se o limitaci procesu nitrifikace kyslíkem. Závěrem byl proveden experiment na prokázání přítomnosti nitrifikačních bakterií a identifikace jednotlivých druhů bakterií obsažených v používaném aktivovaném kalu. Teoretická část popisuje dusík, jeho koloběh a také rizika výskytu ve vodách. Další část je zaměřena na biologické odstraňování amonných iontů - proces nitrifikace/denitrifikace a faktory ovlivňující tyto procesy. Jsou zde popsány nitrifikační a denitrifikační bakterie a různé biologické postupy odstraňování dusíku. Experimentální výsledky zahrnují vliv teploty a ...