In vitro metody pro studium chemopreventivních učinků fytochemikalií. - Lenčešová, Zuzana (2012)
Tato práce se zabývá chemopreventivními účinky fytochemikálií, se zaměřením na hodnocení účinků na mezibuněčnou komunikaci zprostředkovanou mezerovými spoji (GJIC), která představuje významný biomarker karcinogenních, nádorově promočních a chemopreventivních účinků chemických látek. Předmětem studia byly čtyři fytochemikálie, vybrané na základě literární rešerše: resveratrol, quercetin, kurkumin a silibinin. U těchto látek byla zkoumána schopnost zachovávat funkční mezibuněčnou komunikaci v přítomnosti známých inhibitorů GJIC a nádorových promotorů: 12-tetradecanoyl-13-forbolesteru (TPA), perfluorooktanové kyseliny (PFOA), lindanu, fluoranthenu a pentachlorfenolu (PCP). Tyto testy byly prováděny u potkaní jaterní epiteliální buněčné linie WB-F344 a mezibuněčná komunikace byla hodnocena metodou SL/DT pomocí fluorescenčního barviva Luciferová žluť. Výsledky ukázaly, že všechny studované fytochemikálie pozitivně ovlivňovaly mezibuněčnou komunikaci. Pozorované účinky však byly specifické a