Studium nízkoafinitních interakcí protein-sacharid - Hřeben, Pavel (2012)
Burkholderia cenocepacia je gram-negativní bakterie schopná pomocí lektinů vyvolat infekci, která může mít fatální následky u lidí s oslabenou imunitou. Lektiny jsou proteiny schopné reverzibilně a specificky vázat mono- a oligosacharidy. Tyto proteiny hrají důležitou roli při rozpoznávání a umožňují adhezi patogenu na hostitelskou buňku, čímž může vzniknout infekce. Vzhledem k tomu, že takové interakce jsou většinou nízkoafinitní, je jejich výzkum důležitým prvkem při poznávání patogenů a stává se tak potenciální nadějí pro imunodeficitní pacienty. Bakalářská práce je zaměřena na studium interakcí lektinu BC2L-A delečního mutanta s některými vysokoafinitními a nízkoafinitními ligandy. Výzkum je prováděn pomocí izotermální titrační kalorimetrie s využitím přímé a vytěsňovací metody měření.