Kvalita stravování v menze Academic restaurant Univerzitního kampusu Brno Bohunice - Janovská, Petra (2012)
Kvalita stravování ovlivňuje duševní i tělesné zdraví jedince. Ve výživě člověka by měly být jednotlivé nutrienty zastoupeny v takové míře, která umožňuje zachování dobrého zdraví. Hlavními energetickými zdroji pro metabolismus jsou sacharidy, lipidy a proteiny. Tyto tři základní nutrienty hrají významnou úlohu v hodnocení kvality potravy. Rovněž senzorická analýza potravin zaujímá významné místo v hodnocení celkové jakosti potravin. Cílem této práce bylo zjištění kvality stravy v menze Academic restaurant pomocí dotazníkového průzkumu, senzorické analýzy dvou vybraných obědů a stanovením obsahu celkového tuku ve vzorcích jídel. Respondenti v dotazníkovém průzkumu i posuzovatelé senzorické analýzy potravin hodnotili kvalitu stravy poskytovanou v menze Academic restaurant jako nevyrovnanou. Je zde tedy prostor pro další zlepšení, jak v kvalitě poskytovaných služeb, tak v celkové kvalitě jídel zde připravovaných. Ve všech zkoušených vzorcích byla zjištěna vysoká hodnota obsahu celkového