Bakteriální oxidace pyritu a buněčný obsah ATP - Nádvorníková, Lenka (2012)
Práce zahrnuje teoretické aspekty bakteriální oxidace pyritu a experimentální výsledky oxidačního procesu za katalýzy bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans. Demonstruje se kinetika oxidace s důrazem na změny obsahu ATP ve volných a vázaných buňkách a životaschopnost bakterií. Množství vázaných buněk na povrchu pyritu se pohybuje v rozmezí 3 - 10 % z celkového počtu bakterií v kultuře. Volné i vázané buňky se nelišily v obsahu ATP (asi 1 amol na buňku), což prokazuje shodu s buňkami oxidujícími Fe(II). Na základě výsledků se diskutuje spojení biooxidace pyritu s dominantní biooxidací Fe(II).