Stanovení salicylátu pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí - Tlolková, Ivana (2012)
Rostliny během svého života čelí neustálému ataku virů, plísní a jiných patogenů. Proto si rostliny vyvinuly důmyslný systém, jak se před nimi chránit. Pasivní ochranou jsou mechanické bariéry, které brání vstupu patogenu do rostliny. Jedná se např. o kutikulu nebo buněčnou stěnu. Aktivní ochrana se spouští až po vniknutí patogenu do rostliny. Důležitou roli zde hrají fytohormony. Jedním z nich je i kyselina salicylová. Cílem této práce bylo proto vyvinout metodu pro stanovení salicylátu v rostlinách tabáku (Nicotiana tabacum) pomocí kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí. Metoda byla vyvíjena pro kvalitativní stanovení salicylátu a vnitřního standardu (kyselina anýzová). Pro optimalizaci metody byly nejprve použity roztoky o známé koncentraci a poté byly použity i reálné vzorky, které byly izolovány z elicitovaných rostlin tabáku.