Fytoestrogeny v mléce - Hanáková, Kateřina (2012)
Fytoestrogeny jsou rostlinné sloučeniny, které se vyskytují v celé řadě potravin, zejména sójových. Snižují riziko osteoporózy, srdečních chorob, rakoviny prsu a menopauzální příznaky. Jako endokrinní disruptory mají i nepříznivé zdravotní účinky. Jestli jsou fytoestrogeny prospěšné nebo škodlivé a v jaké míře, je zatím stále nejasné. Jejich účinky závisí na mnoha aspektech jako je věk a zdravotní stav. Většina odborníků se ale shoduje na příznivém vlivu na naše zdraví. Fytoestrogeny se mohou nacházet i v živočišných produktech, například v mléce. Bakalářská práce se zabývá stanovením jednoho z fytoestrogenů, genisteinu, v mléce získaném od dojnice, které byla do krmiva přidávána plnotučná extrudovaná sója. Stanovení bylo provedeno pomocí HPLC-MS-TOF.