Zavedení metody na stanovení IGF-1 na analyzátoru Immulite 2000 na OKB ve FN Brno - Kolář, Lukáš (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá zavedením metody pro stanovení IGF1 do rutinního provozu na Oddělení klinické biochemie ve Fakultní nemocnici Brno. IGF1 neboli inzulínu podobný růstový faktor je peptidový hormon, který se ukazuje jako velmi nápomocný ukazatel při diagnostice růstových poruch, tak i jako jeden z možných markerů pro diagnostiku různých druhů karcinomů, jeho budoucí význam je neodhadnutelný. Tato bakalářská práce se v úvodu zaměřuje na vlastnosti, funkci a samotnou produkci IGF1, dále na signalizaci a regulaci IGF1 a jeho klinický význam. V praktické části je popsána a detailněji rozebrána samotná měřící metoda pro IGF1. Dále řeší problematiku verifikace samotné metody pro stanovení IGF1, společně se statistickým posouzením naměřených dat touto analytickou metodou.