Vypracování metody stanovení aktivit glykosyltransferas - Tománek, Pavel (2012)
V bakalářské práci se věnuji metodám, kterými je možné změřit aktivitu enzymů glykosyltransfras. Vyvinutí spolehlivé metody pro měření aktivity těchto enzymů je základním předpokladem pro aplikaci glykosyltransferas při výrobě léčiv nebo například pro identifikaci a popis přírodních a mutantních enzymů. Existuje poměrně velké množství analytických testů, které sledují úbytek substrátu nebo naopak přírůstek produktu. Problémem je, že většina přírodních substrátů glykosyltransferas neobsahuje žádný chromofor nebo fluorofor. To brání detekci primárních látek, které se podílejí na glykosytransferasové reakci jednoduchými spektroskopickými technikami. To nás nutí k značení substrátů buď radiochemicky nebo fluorescenční značkou. Existují ale i šetrnější a méně časově, materiálově i instrumentálně náročnější metody. Jednou z nich je i fotometrická metoda založená na změně pH roztoku analytu v průběhu reakce. Tato metoda se jeví jako ideální pro screening i pro přesné měření aktivity enzymů.