Interakce p53 proteinů s tetraplexy DNA - Petr, Marek (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme studiu interakcí nádorových supresorových proteinů rodiny p53 se sekvencemi DNA schopnými tvorby guaninových tetraplexů (Gkvadruplexů). Tyto struktury se tvoří v biologicky významných oblastech genomu, mezi něž patří promotorové oblasti onkogenů. Proteiny rodiny p53 jsou nezbytné pro zachovávání integrity genomu regulací exprese cílových genů bránících vzniku nádorového bujení. Byly studovány interakce oligonukleotidů odpovídajících sekvencím Gbohatých promotorových oblastí genů c-Myc a hTERT se standardním proteinem p53 a centrálními doménami proteinů p53, p63 a p73 pomocí gelové retardační analýzy. Protein p53 i centrální domény p53, p63 a p73 se vázaly sekvenčně specificky na konsenzní sekvence v DNA. Předpokládáme, že pro vysoce afinitní strukturně selektivní vazbu proteinu p53 na DNA tvořící guaninový kvadruplex je důležitá především jeho C-koncová doména, jelikož protein p53CD tuto strukturu rozeznával s nižší afinitou. Interakce celého prote