Analýza sérových mikroRNA u pacientů s kolorektálním karcinomem - Bočánek, Ondřej (2012)
Východisko: Kolorektální karcinom (CRC) patří mezi nejčastěji se vyskytující nádorová onemocnění v ČR i celé západní Evropě. Úmrtnost dosahuje u tohoto onemocnění téměř 50%, a to především díky pozdní diagnostice onemocnění. Z toho důvodu je snaha o zavedení nové neinvazivní metody, která by dokázala identifikovat rané stádium onemocnění, které je ještě dobře léčitelné. Metody: Pomocí metody qRT-PCR byly změřeny hladiny miR-16, miR-17-3p, miR 29a, miR-92a a miR 135b na 100 vzorcích séra pacientů ve všech 4 stádiích kolorektálního karcinomu a na 31 vzorcích zdravých jedinců. Jako referenční gen byla zvolena miR-16. Pomocí Mann-Whitneyho testu pak byla porovnána exprese jednotlivých miRNA u pacientů a zdravých jedinců. Dále byla srovnána hladina miR 17-3p, miR-29a, miR-92a, miR 135b v jednotlivých klinických stádiích onemocnění pomocí Kruskal-Wallisova testu. Výsledky: U žádné z měřených miRNA - miR 17-3p (P = 0,65), miR-29a (P = 0,27), miR-92a (P = 0,90), nebyla naměřena statisticky výz