Stanovení fytoalexinů v buněčných suspenzích vinné révy - Solanský, Martin; Kašparovský, Tomáš, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2012)
Fytoalexiny jsou látky syntetizované rostlinou jako součást obranné reakce rostlin vůči abiotickému nebo biotickému stresu. Tuto reakci jsou schopné vyvolat pouze látky, které se nazývají elicitory. Elicitory jsou často součástí těl patogenních mikroorganismů (například ergosterol), nebo fragmenty buněčných stěn samotných rostlin (například oligogalakturonidy). Nejdůležitějšími fytoalexiny u vinné révy jsou stilbeny (resveratrol a jeho deriváty). Použití elicitorů k imunizaci rostlin vůči patogenům by mohla být šetrnější a ekologičtější cesta než doposud používané pesticidy. Docházelo by ke zvyšování koncentrací obranných metabolitů přirozenou a tedy zdravotně nezávadnou cestou. Cílem práce bylo detekovat tyto fytoalexiny v buněčných suspenzích vinné révy (Vitis vinifera cv. Gamay) po působení elicitorů ergosterolu, oligogalakturonidů a jejich kombinace. Stanovení probíhalo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází a určení jednotlivých stilbenů bylo provedeno na zá
Phytoalexins are substances which are synthetized as a part of plant defense response to abiotic or biotic stress. This response is only induced by substances called elicitors. These elicitors are often part of the pathogen body (for example ergosterol) or fragments of plant cell walls (for example oligogalacturonides). The most important phytoalexins of grapevine are stilbenes (resveratrol and its derivates). The use of elicitors for immunization of plants against pathogens could be more ecological and environmentally friendly way compared to commonly used pesticides. This alternative would allow concentrations of defense metabolites to increase by natural and thus more health-safe way. The aim of this research work was to detect phytoalexins in cell suspensions of grapevine (Vitis vinifera cv. Gamay) previously treated with elicitors: ergosterol, oligogalacturonides and their combination. Determination was carried out using HPLC with reverse phase, fluorescence and the knowledge of r
Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: elicitory; fluorescence; fytoalexiny; kapalinová chromatografie; stilbeny; Vitis vinifera cv. Gamay; elicitors; fluorescence; liquid chromatography; phytoalexins; stibenes; Vitis vinifera cv. Gamay; bakalářské práce