Stanovení fytoalexinů v buněčných suspenzích vinné révy - Solanský, Martin (2012)
Fytoalexiny jsou látky syntetizované rostlinou jako součást obranné reakce rostlin vůči abiotickému nebo biotickému stresu. Tuto reakci jsou schopné vyvolat pouze látky, které se nazývají elicitory. Elicitory jsou často součástí těl patogenních mikroorganismů (například ergosterol), nebo fragmenty buněčných stěn samotných rostlin (například oligogalakturonidy). Nejdůležitějšími fytoalexiny u vinné révy jsou stilbeny (resveratrol a jeho deriváty). Použití elicitorů k imunizaci rostlin vůči patogenům by mohla být šetrnější a ekologičtější cesta než doposud používané pesticidy. Docházelo by ke zvyšování koncentrací obranných metabolitů přirozenou a tedy zdravotně nezávadnou cestou. Cílem práce bylo detekovat tyto fytoalexiny v buněčných suspenzích vinné révy (Vitis vinifera cv. Gamay) po působení elicitorů ergosterolu, oligogalakturonidů a jejich kombinace. Stanovení probíhalo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s reverzní fází a určení jednotlivých stilbenů bylo provedeno na zá