Zhodnocení přínosu laboratorních metod používaných při diagnostice monoklonálních gamapatií - Špunarová, Michaela (2012)
V této práci jsou zpracovány vzorky a data pacientů za rok 2011 na Oddělení klinické biochemie FN Brno, u kterých byla diagnostikována monoklonální gamapatie maligní nebo monoklonální gamapatie nejasného významu. Na základě pozitivity záchytu paraproteinu jsou srovnávány jednotlivé laboratorní metody používané pro diagnostiku a monitorování tohoto onemocnění. Mezi tyto metody patří elektroforéza bílkovin séra a moče, následná imunofixace elektroforézy a vyšetření pro stanovení volných lehkých řetězců v séru.