Využití bakteriofágů v praxi - Vrána, Pavel (2012)
Bakalářská práce podává přehled o některých možnostech praktického využití bakteriofágů ve zdravotnictví, potravinářství a biotechnologiích. Část práce je věnována medicínskému využití a to od prvních terapeutických aplikací až po současné metody. Větší část práce se zaměřuje na nemedicínské využití fágů, především na boj s potravinovými patogeny. Zmíněny jsou hlavní původci nákaz z kontaminovaných potravin a četnost jejich výskytu v některých evropských zemích. Závěr je pak věnován možnostem detekce bakteriálních druhů v životním prostředí či klinických vzorcích za pomoci bakteriofágů.