Změny struktury hemoglobinu v souvislosti s onemocněním malárií - Čížková, Martina (2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na studium variant hemoglobinu v souvislosti s onemocněním malárií. Malárie je závažné krevní onemocnění, které má ročně na svědomí statisíce obětí ve státech třetího světa. Kromě účinné chemoprofylaxe, jsou dnes již známé dědičné krevní abnormality, které mají rezistentní schopnosti vůči malárii. Jedná se o hemoglobinové mutace, mající za následek poruchy struktury nebo syntézy hemoglobinu. Tyto mutace postihují globinové řetězce, základní stavební jednotky hemoglobinu. Podle různých mutací rozdělujeme hemoglobinopatie na HbS, HbC, HbD, HbE, talasémie, dále sem patří deficience enzymu G6PDH, negativní antigen Duffy a další poruchy tvaru erytrocytů - hereditární ovalocytóza a eliptocytóza. Jednotlivé hemoglobinopatie jsou regionálně specifické. Obecné i molekulární podstaty, oblasti výskytu a rezistentní vlastnosti všech onemocnění jsou popsány v této bakalářské práci.