Detekce fluorescenčního záření plazmatu - Gancarčik, Tomáš (2012)
Predložená práca sa zaoberá diagnostikou fluorescenčného žiarenia radikálu NH2 pomocou laserom indukovanej fluorescencie (LIF). Táto spektroskopická metóda je obzvlášť vhodná na merania koncentrácií radikálov a metastabilných častíc. Väčšina prezentovaných výsledkov pochádza z experimentu, ktorý prebehol v rámci pracovnej stáže na inštitúte INP v nemeckom Greifswalde. Konkrétne sa jednalo o meranie koncentrácií NH2 v nízkotlakovom rádiofrekvenčnom výboji budenom v amoniaku. Podstatná časť sa zaoberá popisom experimentu z hľadiska nastavenia a optimalizácie aparatúry. Podrobný teoretický a experimentálny popis je venovaný aj metóde určenej na absolútnu kalibráciu použitého detekčného systému. Na záver sú prezentované relatívne ako aj kalibrované výsledky merania koncentrácií NH2 v závislosti na rôznych parametroch plazmy. Je diskutovaný experimentálny postup, ktorý vedie k dobrej reprodukovateľnosti merania. To je dôležitou podmienkou v interpretácii výsledkov citlivých diagnostických metód akou je aj LIF.