Diferenciace lidských embryonálních kmenových buněk do neurální linie - efekt trojrozměrného prostředí - Vondrová, Lucie, 1986-; Hampl, Aleš, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Lidské embryonální kmenové (hES) buňky jsou pluripotentní buňky schopné diferenciace do všech tří zárodečných vrstev. Tyto buňky mohou být in vitro diferencovány do požadovaných buněčných linií, které by bylo možné využít v regenerativní medicíně. Velká pozornost je věnována diferenciaci hES buněk do neurální linie a jejich možnému využití například pro léčbu neurodegerativních onemocnění. Lepších výsledků léčby by mohlo být dosaženo implantací buněk do organismu ve vhodném nosiči, který podpoří růst buněk a jejich začlenění do tkáně pacienta. Tato práce se zabývá metodami diferenciace hES buněk do neurální linie, a to jak v planárním prostředí, tak ve 3D materiálech. Dále pak byla vytvořena optimalizace metod pro charakterizaci diferencovaných buněk.
Human embryonic stem cells (hESC) are pluripotent cells capable of differentiation into cells of all three germ layers. These cell can be differentiated in vitro into the desired lineages, which could be used in the field of regenerative medicine. Great attention is paid to the differentiation of hESCs into neural lineage and their possible use for the treatment of neurodegenerative and other diseases. Better treatment outcomes could be achieved by implantation of cells in an appropriate scaffold that will support the growth of cells and their incorporation into the tissue of the patient. This work deals with methods for differentiation of hESCs into neural lines, both in planar environments and 3D scaffolds. The second aim of this work was to optimize methods for the characterization of differentiated cells.
Vedoucí práce: Aleš Hampl
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: diferenciace buněk; embryonální kmenové buňky; neurodegenerativní onemocnění -- terapeutické aspekty; cell differentiation; embryonic stem cells; neurodegenerative diseases -- therapeutic aspects; diplomové práce; master's theses