Diferenciace lidských embryonálních kmenových buněk do neurální linie - efekt trojrozměrného prostředí - Vondrová, Lucie, 1986- (2012)
Lidské embryonální kmenové (hES) buňky jsou pluripotentní buňky schopné diferenciace do všech tří zárodečných vrstev. Tyto buňky mohou být in vitro diferencovány do požadovaných buněčných linií, které by bylo možné využít v regenerativní medicíně. Velká pozornost je věnována diferenciaci hES buněk do neurální linie a jejich možnému využití například pro léčbu neurodegerativních onemocnění. Lepších výsledků léčby by mohlo být dosaženo implantací buněk do organismu ve vhodném nosiči, který podpoří růst buněk a jejich začlenění do tkáně pacienta. Tato práce se zabývá metodami diferenciace hES buněk do neurální linie, a to jak v planárním prostředí, tak ve 3D materiálech. Dále pak byla vytvořena optimalizace metod pro charakterizaci diferencovaných buněk.