Vyhledávání genů kódujících probiotické a další vlastnosti vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií - Grillová, Linda (2012)
Bakterie mléčného kvašení rodu Lactobacillus a bifidobakterie jsou využívány jako probiotika, tj. bakterie příznivě ovlivňující zdraví hostitele. Kromě stávajících kmenů je pozornost zaměřena na vyhledávání nových kmenů s probiotickými vlastnostmi. Diplomová práce se zabývá využitím PCR pro analýzu potenciálně probiotických kmenů rodu Lactobacillus a Bifidobacterium izolovaných z lidských zdrojů. S využitím bioinformatické analýzy byly navrženy primery pro 4 multiplexní PCR pro identifikaci 7 druhů rodu Lactobacillus. Ty byly využity pro druhovou identifikaci 43 kmenů. Do druhů bylo zařazeno 21 kmenů, 4 kmeny zůstaly nezařazené a 18 kmenů dávalo zkřížené reakce. Dále byly navrženy primery pro amplifikaci 6 genů (bsh, lai, apf, odc, ldc, ntr) kódujících probiotické a další vlastnosti. PCR byly optimalizovány s využitím sbírkových a typových kmenů. Poté byl proveden skríning analyzovaných kmenů rodu Lactobacillus a Bifidobacterium na přítomnost studovaných genů.