Fyzikálně optické vlastnosti amalgamu Au a Ag - Daniel, Josef (2012)
V této práci jsou studovány optické vlastnosti tenkých vrstev zlata, stříbra a jejich sloučenin se rtutí - amalgamů. Vlastnosti jsou určovány pomocí kolektivních oscilací plynu volných elektronů na rozhraní kov/dielektrikum - povrchového plazmonu (SP). Excitací SP v Kretschmannově konfiguraci a určením drsnosti vzorků pomocí mikroskopu atomárních sil lze vypočítat základní vlastnosti, jako tloušťku, index lomu, či koeficient absorpce.