Studium plazmového zdroje buzeného povrchovou vlnou - Potočňáková, Lucia (2012)
Táto práca sa venuje štúdiu surfatronu - mikrovlnného zdroja plazmy využívajúceho povrchovú vlnu, obzvlášť jeho využitiu pre opracovanie povrchu materiálov. Výboj bol skúmaný v kontinuálnom aj modulovanom režime dodávania výkonu. V modulovanom režime bol sledovaný vplyv frekvencie pulzov na vlastnosti výboja. Optickou emisnou spektroskopiou bolo určené relatívne zloženie plazmy. Hlavná časť práce sa zaoberá možnosťou opracovania povrchu materiálov surfatronovou plazmou za účelom zvýšenia ich povrchovej energie, ktorá bola určovaná meraním kontaktného uhlu tekutín. Použité materiály boli kremík, polyamid a drevo a pre všetky boli nájdené vhodné podmienky pre ich efektívne opracovanie. Časy na to potrebné sú pritom menšie než 1 s, pre kremík je postačujúce aj opracovanie časom kratším až 50 krát.