Testování ofatumumabu na buňkách chronické lymfocytární leukémie (CLL) s defektem v genech TP53 a ATM - Šrámek, Martin (2012)
Chronická lymfocytární leukémie je nečastější formou leukémie v rámci západního světa. CLL pacienti nesoucí mutace v genech TP53 a ATM trpí agresivní formou této nemoci. Účinky monoklonálních protilátek by měly být do značné míry nezávislé na indukci apoptózy v cílových buňkách a tyto protilátky by tak měly být při léčbě schopné obejít obtíže spojené s defekty v genech ATM a TP53. Hlavním cílem diplomové práce bylo testovat in vitro primární odpověď CLL buněk s definovanými abnormalitami na monoklonální protilátky ofatumumab a rituximab. In vitro analýzy byly provedeny na 70 charakterizovaných CLL vzorcích pomocí metody WST-1. Byly pozorovány značné rozdíly v citlivosti na monoklonální protilátky ofatumumab a rituximab mezi jednotlivými genetickými skupinami. Skupina vzorků s mutací v genu TP53 byla v průměru nejvíce rezistentní a skupina vzorků s mutací v genu ATM byla naopak nejvíce citlivá.