Molekulární interakce onkogenů Mdm2 a MdmX - Straková, Kateřina, 1994- (2012)
Proteiny Mdm2 a MdmX jsou důležitými regulátory funkce nádorového supresoru p53 a svou funkci vykonávají v kontextu celé sítě dalších regulačních proteinů. Tato práce je zaměřena na proteiny TOB3 a L11 jakožto potenciální vazebné partnery Mdm2 a MdmX. Práce se dále věnuje objasnění vlivu fosforylace centrální kyselé domény na aktivitu Mdm2 vůči p53. V práci bylo zjištěno, že a) TOB3 se váže ke kyselé doméně Mdm2 pravděpodobně ve dvou vazebných místech, b) TOB3 se zřejmě váže silněji k dimeru Mdm2/MdmX než k homodimeru Mdm2/Mdm2 či monomeru Mdm2, c) TOB3 působí pozitivně na stabilitu Mdm2 v buněčných liniích U2OS a HEK293T, d) L11 se váže k MdmX a jejich interakce je posílena, působíme-li na buňky látkou poškozující DNA, e) fosforylace serinů a tyrosinů v kyselé doméně Mdm2 zřejmě nemá ve většině případů negativní vliv na schopnost Mdm2 účinně degradovat p53. Výsledky práce zasazují studium onkogenů Mdm2 a MdmX do kontextu s dalšími buněčnými procesy jako je odpověď signální dráhy p53 na ribozomální stres a poškození DNA nebo apoptotické procesy probíhající v mitochondriích.