Interakce auxinu a cytokininů v regulaci gravitropní odpovědi kořene Arabidopsis thaliana - Prát, Tomáš (2012)
Gravitropismus kořene je aktivní pohyb kořenové špičky řízený směrem gravitačního vektoru. Regulace gravitropismu je přičítána fytohormonu auxinu. Jeho distribuce a tvorba gradientu během gravitropismu je umožněna membránovými přenašeči zejména vynašeči PIN. Byla však naznačena interakce auxinu s cytokininem (CK) např. při de novo organogenezi nebo tvorbě postranních kořenů, kde CK ovlivňovaly expresi genů PIN. Naše hypotéza interakce auxinu a CK během gravitropismu předpokládá, že CK ovlivňují expresi PIN, což může být rozhodující při tvorbě auxinového gradientu v kořenové špičce během gravitropismu. K identifikaci role CK při gravitropismu jsem použil rostlinné linie se sníženou hladinou endogenních CK nadbytečnou expresí enzymu rozkládajícího CK cytokinin oxidázy/dehydrogenázy CKX (35S:AtCKX2 a 3) a linie s mutací v receptoru CK (ahk). Pozoroval jsem, že u linií CKX je ovlivněno prodlužování kořene, vertikální růst kořene a gravitropní odpověď kořenové špičky.