Úloha proteinu c-Myb v regulaci migrace, invazivity a apoptózy buněk střevního karcinomu - Pekarčíková, Lucie (2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na poznání role proteinu c-Myb v regulaci procesů migrace, invazivity a apoptózy buněk střevního karcinomu. Protein c-Myb je transkripční faktor, který se účastní procesů proliferace, diferenciace a apoptózy. Jeho exprese je důležitá hlavně v buňkách hematopoetického systému, ale také v dalších typech tělních tkání jako jsou např. tkáně epiteliální. Střevní karcinomy odvozené z epiteliálních buněk tlustého střeva patří mezi jeden z nejčastějších typů nádorových onemocnění na světě. Pacienti se střevními karcinomy se zvýšenou expresí genu c-myb mají špatnou prognózu. Mechanismus, jakým c-Myb řídí proces metastázování, který bývá hlavní příčinou úmrtí onkologických pacientů, zůstává nejasný. Roli proteinu c-Myb v procesech migrace, invazivity a apoptózy, které jsou součástí metastatické kaskády, jsme sledovali na modelové linii buněk střevního karcinomu CT26 se zvýšenou expresí genu c-myb. Zjistili jsme, že protein c-Myb podporuje metastázování buněk CT26 in vitro tím, že posiluje migrační a invazivní aktivitu a zvyšuje viabilitu buněk v nepříznivých podmínkách. Naše výsledky potvrzují, že protein c-Myb může být důležitým cílem protinádorové terapie.