Exprese a funkce FGFR1 u lidských embryonálních kmenových buněk - Váňová, Tereza (2012)
Lidské embryonální kmenové (ES) buňky jsou pluripotentní a mají schopnost sebeobnovy. Důležitou úlohu v jejich proliferaci v nediferencovaném stavu má mitogen FGF-2 a signální dráhy, které jsou aktivovány vazbou tohoto proteinu na vysokoafinitní receptory (FGF receptory). FGFR1 je dominantně exprimovaným typem FGF receptoru v nediferencovaných lidských ES buňkách, ale jeho fosforylace je, v reakci na exogenní FGF-2, minimální v porovnání s FGFR2. Na základě těchto dat, lze usuzovat, že FGFR1 má v lidských ES buňkách atypickou úlohu, danou jeho jadernou a lateralní lokalizací. Část této práce je věnována objasnění funkce FGFR1 v lidských ES buňkách. K dosažení tohoto cíle jsem připravila lidské ES buňky se zvýšenou a se sníženou expresí FGFR1. Ve druhé části práce je popsána lokalizace FGFR1 a exprese FGFR1 izoforem v lidských ES buňkách.