Vývoj farmakogenetického prostředku pro určení dávky warfarinu - Mlčochová, Hana; Horváth, Radek, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Warfarin je nejběžněji užívané antikoagulační léčivo u pacientů trpících trombózami v krevním řečišti. Toto léčivo vykazuje nízký terapeutický index a zároveň značnou interindividuální variabilitu dávky léku. Tato variabilita je způsobena jedno-nukleotidovými polymorfismy především v genech CYP2C9 a VKORC1. V současnosti je možno využít analýzy polymorfismů DNA, která umožňuje určit vhodnou dávku warfarinu na základě genetické výbavy daného jedince a tím předcházet nežádoucím účinkům léčby. Cílem zde prezentované diplomové práce bylo vyvinutí rychlé, senzitivní a specifické in vitro diagnostické metody pro detekci polymorfismů spojených s metabolismem warfarinu. Použitou metodou v této práci byla alelická diskriminace pomocí PCR v reálném čase. Využívány byly duálně značené TaqMan sondy obsahující LNA oligonukleotidy. Výstupem práce byl diagnostický prostředek použitelný v klinické praxi. Práce byla součástí projektu Ministerstva průmyslu a obchodu, evidenční číslo FR-TI1/399, Vývoj farmakogenetického diagnostického kitu pro určení dávky warfarinu.
Warfarin is the most widely prescribed anticoagulant for the treatment of venous and arterial tromboembolic disorders. However, this drug has a narrow therapeutic index and there is a great interindividual variability in the dose required to attain a therapeutic response. This variability is caused by single nucleotide polymorphisms, especially in the genes CYP2C9 and VKORC1. Nowadays there is a possibility to use DNA polymorphisms for genetic testing, which helps to determine correct doses of warfarin and prevent side effects connected with the use of warfarin. The main goal of this thesis was to design a quick, sensitive and specific in vitro diagnostic method for the detection of polymorfisms connected with warfarin metabolism. The main method used in this work was real-time PCR. Dual labelled TaqMan probes containing LNA oligonucleotides were also included. A diagnostic kit usable in clinical practice was developed. This thesis was part of a project of the Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic, evidence number FR-TI1/399, Development of pharmacogenetical kit for clinical determination of warfarin therapeutical dose.
Vedoucí práce: Radek Horváth
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: antikoagulancia; CYP2C9; dávkování léků; jednonukleotidový polymorfismus; warfarin; anticoagulants (medicine); anticoagulants; CYP2C9; drug dosage calculations; Polymorphism, Single Nucleotide; warfarin; diplomové práce; master's theses