Analýza genomu a charakteristika ETA bakteriofágů u toxinogenních kmenů Staphylococcus aureus - Mikel, Pavel (2012)
V této diplomové práci se zabývám analýzou a charakteristikou genomu tří dosud nepopsaných stafylokokových eta-pozitivních bakteriofágů čeledi Siphoviridae. Gen eta obsažený v genomu těchto bakteriofágů kóduje exfoliativní toxin A, který je u lidí příčinou epidermolýz. Příznaky onemocnění vyvolaného působením exfoliativních toxinů se liší od mírných lokalizovaných kožních lézí (bulózní impetigo) po život ohrožující stavy, projevující se narušením rozsáhlých ploch epidermis (stafylokokový syndrom opařené kůže). V populacích bakteriálního druhu Staphylococcus aureus se gen eta šíří prostřednictvím vertikálního a horizontálního přenosu genů. Studované eta-pozitivní bakteriofágy byly indukovány z klinických kmenů Staphylococcus aureus izolovaných v českých nemocnicích v letech 2009 a 2010.